Επεξεργασία Νερού @ Παγοποιείο
- 0 Comments
- 2013-10-22
- by Hydrology
- παγοποιείο,
- Leave a comment
Επεξεργασία Νερού Παγοποιείου
Σε ένα οποιοδήποτε παγοποιείο, η επεξεργασία νερού αποτελεί μία λίαν ενδιαφέρουσα δραστηριότητα – εφαρμογή, η οποία (δυστυχώς) σπανίως υλοποιείται ορθά και ολοκληρωμένα.
Νερό Παγοποιείου
Ως παγοποιείο χαρακτηρίζεται ο χώρος στον οποίο παράγεται, με βιομηχανικό τρόπο, τεχνητός πάγος. Για την παραγωγή τεχνητού πάγου, όπως είναι φυσικό, απαιτείται νερό.
Ένα οποιοδήποτε παγοποιείο δύναται να έχει παροχή νερού:
- Από την Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 23 παρ. 1 του Ν. 1065/80 «Περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα» (ΦΕΚ 168Α), ή ο αντίστοιχος για την ύδρευση τοπικός Οργανισμός ή Επιχείρηση ή Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων και κατά τα προβλεπόμενα από τον Ν. 1416/84 (π.χ. Δ.Ε.Υ.Α.). Σε αυτή την περίπτωση, η εν λόγω αρχή είναι υπεύθυνη για την ποιότητα του νερού μέχρι τη βάνα παροχής νερού, πριν το εκάστοτε υδρόμετρο. Από εκεί και πέρα υπεύθυνος, σε κάθε περίπτωση, είναι ο ιδιοκτήτης του παγοποιείου.
- Από ιδιωτική ύδρευση (π.χ. πηγάδι ή γεώτρηση). Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του παγοποιείου φέρει την ολοκληρωτική ευθύνη ποιότητας του νερού.
Ανεξαρτήτως της προελεύσεως του νερού στο εκάστοτε παγοποιείο, η ποιότητα αυτού οφείλει να είναι απόλυτα σύμφωνη, σε κάθε περίπτωση, με την οδηγία (ΕΕ) 98/83 για την «Ποιότητα του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης» και την προσαρμογή στην Ελληνική νομοθεσία με την Κοινή Υπ. Απόφ. Υ2/ 2600/2001. Υπεύθυνος για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού είναι η εκάστοτε υγειονομική υπηρεσία. Το προσωπικό της υπηρεσίας οφείλει (σε ότι αφορά στο νερό):
- Να πραγματοποιεί ελέγχους χωρίς προειδοποίηση.
- Να λαμβάνει το ίδιο το προσωπικό της υπηρεσίας δείγματα νερού και όχι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης – υπεύθυνος παγοποιείου.
- Να λαμβάνει δείγματα: α΄) Πρωτογενούς νερού, β΄) Επεξεργασμένου νερού (εάν υφίσταται επεξεργασία), γ΄) Νερού προερχόμενο από πάγο κατά την παραγωγή, δ΄) Νερό προερχόμενο από πάγο, κατά την αποθήκευση εντός της σακούλας.
Προβλήματα & Λύσεις Νερού Παγοποιείου
Με τον όρο «προβλήματα» αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι του εκάστοτε πρωτογενούς νερού, έχουν (άμεσες ή έμμεσες) αρνητικές επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία – απόδοση – ποιότητα ενός οποιουδήποτε παγοποιείου.
Ο πρώτος πίνακας, στο τέλος του άρθρου, παρουσιάζει συνοπτικά τα συνηθέστερα προβλήματα, τις επιπτώσεις αυτών, τα αντίστοιχα προτεινόμενα προϊόντα επεξεργασίας νερού και τα αποτελέσματα εφαρμογής αυτών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επεξεργασία νερού σε ένα οποιοδήποτε παγοποιείο είναι επιβεβλημένη, για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Παγοποιείο – Αποσκλήρυνση ή Αφαλάτωση
Ο πρώτος πίνακας, στο τέλος του άρθρου, παρουσιάζει (συνοπτικά) τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο συνηθέστερων μεθόδων επεξεργασίας νερού παγοποιείου.
Μελετώντας τον πίνακα καταλήγουμε αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή αποσκληρυντή για την επεξεργασία νερού σε παγοποιείο, όχι μόνον δεν υπερτερεί έναντι της μονάδας αντίστροφης όσμωσης – αφαλάτωσης, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ότι αφορά και στο τρίμμα – παγάκι – παγοκολώνα και στις παγομηχανές.
Συμπεράσματα
Η ορθή διαχείριση και επεξεργασία νερού παγοποιείου είναι επιβεβλημένη για λόγους: νομοθεσίας, οικονομίας, ανταγωνισμού.
Συνεπώς, όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές παγοποιείων οφείλουν και να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις καταλληλότερες, κατά περίπτωση και περίσταση, μεθόδους διαχείρισης και επεξεργασίας νερού. Ειδάλλως, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο (Υγειονομική Υπηρεσία) ή τα υψηλά κοστολόγια συντηρήσεων – επισκευών ή τον υψηλό ανταγωνισμό (ποιότητα πάγου).
0 Comments