Επεξεργασία Διαχείριση Μετρήσεις Νερού

Πισίνα

 

Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί συνοπτικά οτιδήποτε αφορά στην πισίνα και στην επεξεργασία, στην διαχείριση και στις μετρήσεις του νερού αυτής.

πισίνα_επεξεργασία_διαχείριση_μετρήσεις_νερού

Πισίνα

 

Εισαγωγή

Με τον όρο πισίνα αναφερόμαστε σε μία στεγανή δεξαμενή νερού, η οποία παρέχει την δυνατότητα κολύμβησης. Αναλόγως των εκάστοτε προδιαγραφών της (μέγεθος, βάθος, κ.τ.λ), η πισίνα χαρακτηρίζεται ως: ιδιωτική ή κοινόχρηστη ή αθλητική.

Σε κάθε περίπτωση, η πισίνα αποτελείται από 3 βασικά τμήματα:

  1. Τον περιβάλλοντα χώρο.
  2. Την στεγανή δεξαμενή νερού.
  3. Το μηχανοστάσιο, το οποίο περιέχει τις διατάξεις επεξεργασίας, διαχείρισης και (ενδεχομένως) μετρήσεων του νερού.

Κάθε προαναφερόμενο τμήμα της πισίνας διέπεται από διάφορους κανονισμούς. Συνεπώς, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία αυτών, οφείλει (σε κάθε περίπτωση) να είναι απόλυτα σύμφωνη με την αντίστοιχη νομοθεσία.

 

Επεξεργασία Νερού Πισίνας

Με τον όρο επεξεργασία νερού αναφερόμαστε σε όλες τις ενέργειες, οι οποίες έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την μερική ή πλήρη αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτού. Στις περιπτώσεις της πισίνας, η επεξεργασία του νερού εστιάζεται στην φίλτρανση και στην απολύμανσή του.

Σε ότι αφορά στην φίλτρανση του νερού πισίνας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής βασικά στοιχεία:

  • Η φίλτρανση του νερού της εκάστοτε πισίνας, έχει ως σκοπό την συγκράτηση των στερεών, αιωρούμενων σωματιδίων.
  • Η φίλτρανση επιτυγχάνεται με ειδικά αμμόφιλτρα πισίνας, τα οποία διαχωρίζονται σε: α΄) αυτόματης έκπλυσης και β΄) χειροκίνητης έκπλυσης.
  • Η επιλογή των κατάλληλων φίλτρων, γίνεται πάντοτε με βάση την ροή (παροχή) νερού εντός αυτών.

Σε ότι αφορά στην απολύμανση του νερού πισίνας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής βασικά στοιχεία:

  • Η απολύμανση του νερού πισίνας, εξασφαλίζει στους κολυμβητές την απαραίτητη προστασία από υδατογενή νοσήματα, καθώς και την πρέπουσα εικόνα του.
  • Η απολύμανση πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους, κάθε μία εκ των οποίων παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
  • Καλώς ή κακώς, η πλέον διαδεδομένη μέθοδος απολύμανσης νερού πισίνας είναι η προσθήκη χημικών.

Στο τέλος του άρθρου (παράρτημα) υπάρχει συνοπτικός πίνακας των κυριότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών νερού πισίνας.

 

Διαχείριση Νερού Πισίνας

Με τον όρο διαχείριση νερού αναφερόμαστε στην απαραίτητη ανακυκλοφορία αυτού. Σε ότι αφορά, λοιπόν, στην ανακυκλοφορία του νερού πισίνας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής βασικά στοιχεία:

  • Η ανακυκλοφορία νερού πισίνας, έχει ως σκοπό την περιοδική διέλευσή του από τις διατάξεις – συστήματα επεξεργασίας αυτού.
  • Η ανακυκλοφορία επιτυγχάνεται με ειδικές αντλίες, οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλους όγκους νερού σε χαμηλές πιέσεις, ενώ φέρουν διάταξη τριχοπαγίδας.
    • Η τριχοπαγίδα είναι μία (ενσωματωμένη) διάταξη, η οποία έχει σκοπό την «παγίδευση» – συγκράτηση των τριχών, ώστε αυτές να μην τυλιχτούν γύρω από την πτερωτή, με ότι αυτό αρνητικά συνεπάγεται για την λειτουργία της αντλίας.
  • Η πλήρης ανακυκλοφορία του νερού, οποιασδήποτε πισίνας, οφείλει να πραγματοποιείται (κατά κανόνα) ανά 4 έως 6 ώρες.
    • Μεγαλύτερη ανακυκλοφορία νερού δημιουργεί «ρεύματα» – δίνες, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες στους κολυμβητές, ενώ μικρότερη ανακυκλοφορία νερού δημιουργεί προβλήματα υγιεινής (ελλιπής απολύμανση) και εμφάνισης του νερού (ελλιπής φίλτρανση).
  • Η παροχή της αντλίας ανακυκλοφορίας δίδεται από τον τύπο: [Συνολικός όγκος νερού πισίνας] / [Επιθυμητή περίοδος ανακυκλοφορίας] = [Παροχή αντλίας ανακυκλοφορίας]
×Παράδειγμα Υπολογισμού Αντλίας Ανακυκλοφορίας: Έστω πισίνα, συνολικού όγκου νερού: 100m³. Εάν επιθυμούμε ανακυκλοφορία συνολικού όγκου νερού ανά 4 ώρες, τότε: 100m³ / 4h = 25m³/h. Άρα οφείλουμε να επιλέξουμε αντλία ανακυκλοφορίας, με παροχή 25m³/h.
  • Η σωστή επιλογή κατάλληλης αντλίας δεν εξαρτάται μόνον από την ανακυκλοφορία, αλλά και από την αποδιδόμενη πίεση νερού στην έξοδο της. Συνεπώς, κατά τους υπολογισμούς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις όποιες απώλειες πίεσης (φίλτρα, σωληνώσεις, διαφορά κάθετου ύψους μεταξύ αντλίας και ανώτερου στομίου εξόδου, κ.τ.λ.).
  • Σε περίπτωση όπου ο όγκος νερού της πισίνας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, μπορούν να εγκατασταθούν περισσότερες από μία αντλίες (παράλληλα), για την επίτευξη της πρέπουσας ανακυκλοφορίας νερού.

 

Μετρήσεις Νερού Πισίνας

Με τον όρο μετρήσεις νερού αναφερόμαστε σε όλες τις ενέργειες, οι οποίες έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την μέτρηση – διάγνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού. Οι βασικοί παράμετροι, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχονται σε μία οποιαδήποτε πισίνα παρουσιάζονται επίσης στον συνοπτικό πίνακα, στο τέλος του άρθρου.

Από την μελέτη του πίνακα, προκύπτει ότι οι εκάστοτε μετρήσεις είναι αρκετές και απαιτούν ιδιαίτερη ακρίβεια. Ως εκ τούτου, η χρήση ψηφιακών και πιστοποιημένων οργάνων αποτελεί μονόδρομο, για εγγυημένα και άριστα αποτελέσματα.

Για τις περιπτώσεις των μετρήσεων, διακρίνουμε τις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Ψηφιακά Όργανα – Φωτόμετρα
  • Ελεγκτές Δοσομετρικών Αντλιών Πισίνας
    • Οι ελεγκτές δοσομετρικών αντλιών πισίνας αποτελούν ειδικά όργανα μετρήσεων συγκεκριμένων παραμέτρων νερού σε πραγματικό χρόνο.
    • Οι ελεγκτές, μέσω των αισθητηρίων που διαθέτουν, μετρούν τις παραμετρικές τιμές του εισερχόμενου (στο μηχανοστάσιο) νερού και κατόπιν θέτουν ή παύουν την λειτουργία των δοσομετρικών αντλιών έγχυσης χημικών στην πισίνα. Για τους ελεγκτές, μπορείτε να ενημερωθείτε στην σχετική σελίδα προϊόντων της Hydrology, με τίτλο: “Ελεγκτές Δοσομετρικών Αντλιών

 

Συμπεράσματα

Το νερό της εκάστοτε πισίνας, αποτελεί έναν τομέα επεξεργασίας, διαχείρισης και μετρήσεων με πλήθος ιδιαιτεροτήτων. Η ποιότητα του νερού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής – μελέτης, για πολλούς και διάφορους λόγους και κυρίως υγιεινής!

Δυστυχώς όμως, στην πλειοψηφία των κατασκευών πισίνας, δίδεται (υπαιτιότητας του ενδιαφερομένου) ιδιαίτερη προσοχή – δαπάνη σε ότι αφορά στην έμφαση – σχεδιασμό – design και όχι στο μηχανοστάσιο και στα συστήματα τα οποία οφείλει να διαθέτει.
Τοιουτοτρόπως και μετά την πάροδο σύντομου (σχετικά) διαστήματος λειτουργίας, στις περισσότερες των περιπτώσεων η πισίνα δεν είναι χρηστική, αλλά μόνο «διακοσμητική», με ότι αυτό αρνητικά συνεπάγεται.

Ποιοτικά & Ποσοτικά Χαρακτηριστικά Νερού Πισίνας

Πίνακας Ποιοτικών & Ποσοτικών Χαρακτηριστικών Νερού Πισίνας
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά
Παράμετροι Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή Παρατηρήσεις
pH 7,2 7,6 - Εάν το pH είναι χαμηλό (όξινο): Τσούξιμο ματιών και μύτης, Ξηροδερμία και κοκκίνισμα δέρματος, Εμφάνιση σκουριάς στα μεταλλικά μέρη της πισίνας, Πολυμερισμός πλαστικών μερών πισίνας, Αύξηση κατανάλωσης χλωρίου και ταυτόχρονη μείωση της αποτελεσματικότητάς του.
- Εάν το pH είναι υψηλό (αλκαλικό): Τσούξιμο ματιών και μύτης, Ξηροδερμία και κοκκίνισμα δέρματος, Θολότητα νερού, Ένωση ασβεστίου και ανθρακικών με αποτέλεσμα την παρουσία ιζήματος, Αύξηση κατανάλωσης χλωρίου και ταυτόχρονη μείωση της αποτελεσματικότητάς του.
Χλώριο
(ελεύθερο)
0,5mg/lt 0,8mg/lt - Το δείγμα νερού πρέπει να λαμβάνεται από περίπου 20cm - 30cm βάθος και όσο πιο μακρυά γίνεται από τα τοιχία της πισίνας.
- Εάν έχουμε μειωμένο χλώριο, τότε εμφανίζεται ανάπτυξη βακτηρίων, αλγών και θολότητα.
- Εάν έχουμε αυξημένο χλώριο, τότε έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του δέρματος.
Χλώριο
(ολικό)
- Εάν η ποσότητα ολικού χλωρίου στο νερό είναι υψηλή, αυτό συνεπάγεται ότι το προϋπάρχον ή το αναπτυσσόμενο μικροβιολογικό φορτίο του νερού είναι επίσης υψηλό (γι αυτό και απαιτούνται αυξημένες ποσότητες χλωρίου, για την εξουδετέρωσή του)
Κυανουρικό Οξύ 20mg/lt 50mg/lt - Το κυανουρικό οξύ χρησιμοποιείται στις πισίνες ως σταθεροποιητής των επιπέδων του χλωρίου και βοηθά στην αποτροπή της εξάτμισής του από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Εάν η ποσότητα κυανουρικού οξέος είναι μεγαλύτερη από 70mg/lt, τότε το νερό γίνεται τοξικό για ζωντανούς οργανισμούς και επηρεάζει τα επίπεδα του ελευθέρου χλωρίου.
Ολική Αλκαλικότητα 90mg/lt
ή
60mg/lt
120mg/lt
ή
90mg/lt
- Η ολική αλκαλικότητα καθορίζει την "ευκολία" ή την "δυσκολία" με την οποία έχει την δυνατότητα το pH να μεταβάλλεται. Όταν είναι χαμηλή, το pH εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις και όταν είναι υψηλή, το pH είναι πιο σταθερό.
- Η ολική αλκαλικότητα αυξάνεται εύκολα με προσθήκη ανθρακικής σόδας η οποία, όμως, αυξάνει την τιμή του pH. H μείωση της τιμής της ολικής αλκαλικότητας επιτυγχάνεται με την προσθήκη οξέως η οποία, όμως, μειώνει την τιμή του pH.
- Εάν η απολύμανση γίνεται με χλώριο, η ολική αλκαλικότητα συνίσταται να είναι από 90mg/lt έως 120mg/l.
- Εάν η απολύμανση γίνεται με ηλεκτρόλυση άλατος, η ολική αλκαλικότητα συνίσταται να είναι από 60mg/lt έως 90mg/ll.
Ποσοτικά Χαρακτηριστικά
Παράμετροι Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή Παρατηρήσεις
Ανακυκλοφορία Νερού 1 φορά ανά 4 ώρες 1 φορά ανά 6 ώρες - Εάν η ανακυκλοφορία νερού είναι μεγαλύτερη από 1 φορά ανά 4 ώρες (π.χ. 1 φορά ανά 2 ώρες), δημιουργεί «ρεύματα» – δίνες, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες στους κολυμβητές.
- Εάν η ανακυκλοφορία νερού είναι μικρότερη από 1 φορά ανά 6 ώρες (π.χ. 1 φορά ανά 8 ώρες), δημιουργεί προβλήματα υγιεινής (ελλιπής απολύμανση) και εμφάνισης του νερού (ελλιπής φίλτρανση).

0 Comments